De perfecte leerwerkplek

Met een vader die bij een betonbedrijf werkt, een moeder die bij Scania leidinggeeft en een broer die een logistieke opleiding volgt, komt Inge Meliesie (22) uit een echt bouwgezin. De keuze om na de middelbare school een vierjarige mbo-opleiding Bouwkunde te volgen, was dan ook snel gemaakt. Na het behalen van dit diploma wilde Inge meer en koos ervoor om door te studeren.

De opleiding die Inge volgt houdt in dat ze een dag studeert en de andere vier dagen meewerkt op een leerwerkplek. In het geval van Inge is dat bij het aannemersbedrijf Van Wijnen in Harderwijk. De eerste drie maanden van haar stage werkte ze mee als kopersbegeleider, maar momenteel is ze druk op de afdeling van de werkvoorbereiding. “Ik houd mij hier bezig met het klaarmaken van de uitvoerplannen. Hoe willen wij het project bijvoorbeeld veilig gaan uitvoeren? Ik maak dan een tekening van de bouwplaats en zorg ervoor dat deze overzichtelijk en veilig is.” 

Inge Meliesie - Leerwerkplek

Begeleiding op maat

Naast dat Inge dus vier dagen meewerkt bij het aannemersbedrijf in Harderwijk volgt ze ook nog een dag in de week les. Omdat ze hiervoor vier jaar een bouwkundige mbo-opleiding heeft gevolgd, is het geen probleem de hoeveelheid aan stof bij te benen en krijgt Inge de verdieping waar ze naar op zoek was. “Tijdens mijn mbo-studie heb ik een hele goede basis gelegd en kan ik het ondanks dat het druk is goed bijhouden allemaal.” En wordt even iets te druk, dan kan ze bij zowel school, haar leerwerkplek of Bouwtalent aan de bel trekken en wordt er altijd naar een passende oplossing gezocht. 

Met haar begeleider vanuit Bouwtalent heeft ze regelmatig contact als ze vragen heeft over bijvoorbeeld de administratie van haar uren, maar ook als ze even iets te veel hooi op haar vork heeft genomen. “Jaap van Bouwtalent heeft mij laatst nog uit de brand geholpen toen ik het eventjes niet meer zag zitten. Hij reageert altijd heel snel op een mailtje of appje en staat altijd klaar om mij te helpen. Hij komt ook af en toe langs op mijn leerwerkplek om samen met mij en mijn begeleider bij Van Wijnen te kijken hoe het gaat.” 


Theorie in de praktijk

Een van de leukste dingen van het tegelijk studeren en werken, vindt Inge dat ze de theorie die zijn op school leert, gelijk kan toepassen in de praktijk. En daarnaast meer inzicht krijgt over waarom bepaalde dingen in de praktijk gaan zoals ze gaan. “Je gaat meer dingen herkennen. Bij mijn studie hebben we het vak projectmanagement en we behandelden een keer hoe een projectteam vergadert. Bij zo’n vergadering zijn altijd een projectleider, een werkvoorbereider en eventueel een calculator aanwezig. Tijdens mijn werk mocht ik een keer bij zo’n overleg aanwezig zijn en kreeg ik dus een echt beeld over hoe zo’n vergadering er met die verschillende partijen precies uitziet. Dat vond ik erg leuk om te zien.”

Het eerste halfjaar werkte Inge vanuit Bouwtalent bij Van Wijnen, maar inmiddels heeft het aannemersbedrijf haar een jaarcontract aangeboden. Maar of ze na haar studie ook nog bij van Wijnen blijft werken dat weet ze nog niet. “Ik ben nu veel bezig bij werkvoorbereiding. Na de opleiding kan ik pas zeggen of ik doorga met de studie of niet én of ik dan bij Van Wijnen wil en mag blijven.”

Inge Meliesie - Leerwerplek

Toekomstplannen

Wat Inge zeker weet is dat ze later een baan wil vinden in de bouw die goed bij haar past en het beste in haar naar bovenhaalt. “Dat mogen verschillende werkzaamheden zijn, als het maar dingen zijn die mijn kwaliteiten naar boven laten komen. Dit ligt nog allemaal open en bij welk bedrijf ik uiteindelijk terecht kom dat weet ik dus nog niet, als ik er maar lekker op mijn plek zit.”Deel dit artikel

Studeren én werken op hbo niveau

Heb je nog vragen? Stel ze via