“Het lijkt me gaaf om uitvoerder te zijn op de bouwplaats”

“Het is werkvoorbereiding op locatie, kijk maar eens om je heen.” Thijmen Faber (22) wijst naar buiten. Werklui met oranje veiligheidshelmen lopen langs. We zitten in een bouwkeet op een terrein in Amsterdam-Noord. Hij vertelt over BouwTalent en hoe hij de combinatie van werken en leren ervaart.

“Wat ik vroeger wilde worden? Timmerman, dat wist ik al op de basisschool.” Thijmen vertelt hoe hij in de bouw is terechtgekomen. Op de middelbare school bleef zijn wens hetzelfde. “Na het eindexamen begon ik met de mbo-opleiding timmerman, niveau 2. Daarna ging ik verder op niveau 3, allround timmerman. De laatste stap die ik nam voordat ik bij BouwTalent in Diemen begon, was op niveau 4: uitvoerder. 

Waarom besloot je om te werken en leren bij BouwTalent?

“Ik dacht: laat ik nog even doorleren”. Het ging Thijmen makkelijk af. Hij wilde meer. Maar een reguliere hbo-opleiding en opeens 5 dagen per week naar school gaan was geen optie voor hem. 

“Mijn loon zou wegvallen en ik had een bijbaantje moeten zoeken. Ik was trouwens niet anders gewend. Vanaf mijn eerste mbo-opleiding heb ik werken en leren gecombineerd. 

“De hele week in de boeken duiken zag ik sowieso niet zitten. Daarom koos ik voor een duale hbo-opleiding bij BouwTalent. Ik ben nu een half jaar bezig, nog 1,5 jaar en ik heb mijn associate degree bouwkunde.” 

Hoe balanceer je leren en werken tijdens een duale opleiding?

“Ik ga 2 dagen naar Hogeschool Windesheim in Almere en ik werk 3 dagen op de bouwplaats van de Nijs. Op het mbo ging ik een dag minder naar school, dat verschil merk ik wel. Het vraagt meer zelfstudie van me en dat maakt het wat zwaarder. Ik studeer zoveel mogelijk op doordeweekse avonden zodat ik het weekend vrij heb.

“Bij het hbo komt trouwens veel meer zelfstandigheid kijken. Dat was in het begin wel even wennen.” 

Hoe ervaar je de persoonlijke begeleiding vanuit BouwTalent?

“Ja, goed. Ik kan altijd bij mijn begeleider Frank Hageman terecht.” 

Geeft BouwTalent jou een gevoel van vertrouwen? 

“Zeker. Ze ondersteunen je als dat nodig is. Op school en bij het leerbedrijf. Dat zit in mijn achterhoofd en het geeft me rust. Stel, je bent niet tevreden met jouw leerbedrijf. Frank komt met een oplossing. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met het je begeleider op het werk. Of hij regelt een leerbedrijf dat beter bij je past.” 

Thijmen heeft het enorm naar z’n zin bij de Nijs. Zelf merkt hij de toegevoegde waarde van BouwTalent weer op een andere manier. 

“Frank houdt mijn vooruitgang in de gaten. We bespreken mijn persoonlijke leerdoelen, zodat ik me constant blijf ontwikkelen. Wekelijks lever ik een rapport in waarin ik schrijf hoe ik aan mij leerdoelen heb gewerkt. Wat ging goed? Wat kan beter? We overleggen wekelijks via de mail en hij bezoekt me om de paar maanden bij de Nijs.” 

Thijmen student BouwTalent Noord

Wat vind je van het coaching programma op basis van het DISC-model?

“Nuttig. Met DISC leer je veel over jezelf. En hoe je beste met andere mensen omgaat. Heel interessant. Mijn stagebegeleider bij de Nijs heeft ook een DISC-persoonlijkheidsprofiel. Da’s ideaal. DISC gaf ons de mogelijkheid om onze samenwerking te verbeteren.”

Hoe?   

“Ik ben rustig en best afwachtend. Mijn stagebegeleider is vrij direct. Soms bleef ik rondlopen met vragen en leverde ik studieopdrachten op het laatste moment in waardoor hij weinig tijd had om het verslag na te kijken. Of ik begon met een opdracht zonder plan en ontdekte uiteindelijk dat mijn aanpak beter had gekund.”

En toen?

“We hadden een goed gesprek en maakten afspraken. Nu maak ik eerst een werkplan dat ik laat goedkeuren. Ik verdeel het project in stappen en vraag tussendoor om feedback. Zo werken we gestructureerd naar het eindresultaat toe. Dankzij DISC begrijpen we elkaar beter. Bovendien heb ik er 3 persoonlijke leerdoelen bij: prioriteiten stellen, proactief zijn en plannen.”

Welke studievakken vind je het leukst?

“Projectmanagement en 3D tekenen. Bij projectmanagement heb ik geleerd om een plan van aanpak te maken. Heel nuttig. Dit kwam weer van pas bij het vak werkplekleren waarvoor ik een keuzeopdracht moest maken op mijn leerbedrijf. 

“Ik mocht een werkplan maken waarin ik tot in detail beschreef hoe de gevels van een aantal nieuwbouwwoningen moesten worden gebouwd.” 

Hoe ziet je werkdag bij de Nijs eruit?

“Mijn wekker gaat om 05:15 uur. Ja, de bouw is vroeg, maar dat went wel. Ik vertrek vanuit Egmond aan Zee en reis via Castricum naar Amsterdam. Rond half 7 ben ik op de bouwplaats. Mijn werkplek is hier, in deze bouwkeet. Vooral op woensdag check ik eerst een poosje mijn mail, omdat ik 2 dagen van de werkweek heb gemist. En dan ga ik aan de bak.”  

Thijmen vertelt over zijn werkzaamheden. “In het begin ondersteunde ik mijn collega’s voornamelijk. Bijvoorbeeld even uittrekken hoeveel stenen nodig zijn voor een project.” 

Nu krijgt hij steeds meer eigen werkzaamheden. En meer verantwoordelijkheid. 

Wat vind je van het leerbedrijf?

“Werkvoorbereiding op locatie is echt gaaf” vertelt Thijmen enthousiast. “Ik zit achter de pc in een bouwkeet op het werkterrein. Als er wat is, loop je gewoon naar buiten. Ideaal. Elke dag zie ik dit nieuwbouwproject groeien.”  

Wat vind je het leukste aan het werk?

Thijmen houdt vooral van uitwerken, bijvoorbeeld detailtekeningen maken. “Onlangs stonden betonstortwerkzaamheden gepland hier op het terrein. Daarvoor mocht ik de bekisting uitwerken. Dat is een soort mal waar het beton ingaat, zodat het er niet aan alle kanten uitloopt na het storten.”

“Het uitwerken van zo’n opdracht. Dat is precies wat een voorbereider doet.

“Werkvoorbereiding is echt leuk. Vooral als ik uit het raam kan kijken en direct zie waar ze het beton gaan storten. Dat motiveert mij. Uiteindelijk wil ik als uitvoerder op de bouwplaats rondlopen. Dat lijkt me nóg mooier werk.”

Heb je nog vrije tijd?

“Vooral in het weekend. Dan breng ik tijd door met mijn vriendin. Of ik ga naar de kroeg met vrienden. In de zomer gaan we de festivals af. Meestal in Amsterdam. En doordeweeks ga ik ’s avonds naar de sportschool.

“Oja, ik ben in 2019 met collega’s naar Amsterdam Dance Event geweest. Het event was mooi dicht bij de bouwplaats, dus we konden het lopend af. Rond 17:00 uur een biertje gedronken in de stad, kaartje gekocht en naar een feest gegaan. Ja, ik heb een prima band met mijn collega’s.”


Ook werken en leren bij BouwTalent? Meld je direct aan. Wil je eerst meer informatie? Bel met Martin van den Heuvel op 0653695994 of stuur een e-mail naar info@bouwtalentnoord.nl.Deel dit artikel

Studeren én werken op hbo niveau

Heb je nog vragen? Stel ze via