Powervrouw in de bouw

In augustus 2017 begon Soraya Kudding (23) met werken en leren via BouwTalent. Inmiddels studeert ze door voor haar bachelordiploma.

We zitten bij Schakel en Schrale in Amsterdam Zuidoost. Een bedrijf gespecialiseerd in restauratie en renovatie. Dit is het leerbedrijf waar Soraya werkt vanaf het begin van haar duale opleiding. Ze vertelt over haar verleden en hoe ze bij BouwTalent in Diemen is terechtgekomen.

“Op de middelbare school begon ik met havo/vwo, dat werd snel gymnasium” vertelt Soraya. Gaandeweg deed ze bewust een stap terug. Havo. Ze wilde een fijner leven met minder stress en meer rust. “Ik wilde vrij zijn op zaterdagavond en mijn vrienden zien. Niet continu leren.” 

Ze koos voor haar eigen geluk. Het gaf haar de ruimte om na te denken over de toekomst. Haar toekomst. Nu weet zij wat ze wil. 

Werken in de bouw.

Waarom ging je werken en leren bij BouwTalent?

“Nadat ik mijn havodiploma had gehaald, ging ik verder met de mbo-opleiding bouwkunde. Tijdens mijn stage, merkte ik direct hoe waardevol werken in combinatie met leren is. Constant met mijn neus in de boeken, 5 dagen per week? Da’s niets voor mij. Ik wilde werken en leren. Toen kwam BouwTalent op mijn pad.”

BouwTalent gaf voorlichting op haar school. Het wekte Soraya’s interesse en ze besloot deel te nemen aan een meeloopdag. Na het mbo begon ze direct aan de duale opleiding.

Hoe balanceer je leren en werken tijdens een duale opleiding?

“Ik was op zoek naar een leerbedrijf met toekomstperspectief en wilde in de randstad aan het werk” vertelt ze. “BouwTalent regelde een gesprek voor mij bij Schakel en Schrale in Amsterdam. “Ik twijfelde eerst. Restauratie en renovatie? Hmm.” 

Het kennismakingsgesprek was plezierig en ik gaf het een kans. Binnen 2 jaar haalde ik mijn associate degree. En nu volg ik een duale bacheloropleiding Bouwkunde. Schakel en Schrale is nog steeds mijn leerbedrijf, ik ben hier tevreden sinds dag 1.” 

Wat leert Soraya eigenlijk op school en wat doet ze op haar werk? 

Ze vertelt daar later meer over. Eerst bespreken we hoe BouwTalent haar heeft begeleid. 

Hoe ervaar je de persoonlijke begeleiding vanuit BouwTalent?

“Goed. Ik heb een zeer een betrokken begeleider. Hij stond voor mij klaar in een periode dat het wat minder met mij ging. Niets ernstigs hoor. Mijn perfectionisme veroorzaakte stress. Toch vroeg mijn begeleider regelmatig hoe het met me ging. Daarnaast keek hij verslagen na en kwam hij langs bij Schakel en Schrale voor bedrijfsbeoordelingen.” 

Soraya is positief over BouwTalent. 

“BouwTalent gaf mij vertrouwen. Het komt wel goed, dat gevoel. Ik heb mijn begeleider weinig nodig gehad. Maar als er wél iets aan de hand was, stond hij voor me klaar. Ik kon altijd bellen en kreeg snel reactie op mijn e-mails. Ze zijn er gewoon voor je. ”

Nadat Soraya haar associate degree bouwkunde haalde, besloot ze zelfstandig verder te gaan met de bacheloropleiding. Ze werkt en leert nog steeds. Nu zonder BouwTalent. 

“Ik voel me comfortabel op mijn leerbedrijf. Zelfverzekerd. Ik heb uitstekende begeleiders en leuke collega’s. 

Soraya student BouwTalent Noord

Hoe ziet je werkdag bij Schakel en Schrale eruit?

“In het begin van de duale opleiding assisteerde ik mijn collega’s voornamelijk bij projecten. Ik begon met de calculatie voor Paleis het Loo waarbij ik onder andere het aantal vierkante meters aan tegelwerk moest uittrekken. 

“Calculeren werd op een gegeven moment saai. Ik ben best bijdehand en zeg wat ik denk. Dus ik stapte direct naar de projectleider en vroeg hem om ander werk” vertelt Soraya. 

“Dat lukte. Ik mocht onderzoeken hoe je het gedrag van mensen tijdens het vergaderen kunt beïnvloeden. Verder hielp ik met de inkoop, vergeleek ik offertes en maakte ik demarcatielijsten voor onderaannemers. Dus: durf te vragen.”  

Na een jaar kreeg Soraya haar eigen projecten. “Ik had opeens contact met de opdrachtgever en mocht zelf inkopen, plannen, vergaderen en bouwwerkzaamheden aansturen.”  

Wat vind je het leukst? 

“Alles. Een bouwwerk zien groeien dankzij mijn inzet. Ik hou van de dynamiek in de bouw en de interactie met mensen. Geen dag is hetzelfde.”  

Welke kwaliteiten en eigenschappen helpen jou om met plezier in de bouw te werken?

Soraya houdt van aanpakken. Ze is proactief, sociaal en ze vindt het leuk om in teams te werken. 

“Ik ben gedreven. Dit is wat ik wil. Dit is mijn toekomst. En daar werk ik voor.

“Veel meiden zien de bouw als een mannenwereld. Ja, dat is ook zo. Nou en? Daar is niets engs aan. Dus als je het wilt, moet je ook die stap durven zetten. Daarom heb ik tijdens mijn eerste jaar bij BouwTalent voorlichting gegeven op scholen. Ik wil meer vrouwen deze kant op krijgen.”

Heb je nog vrije tijd?

“Zeker. Doordeweeks sport ik in de avond. Van fitness tot hardlopen en zwemmen. In het weekend ga ik gezellig op bezoek bij vrienden thuis. We gourmetten, borrelen, doen spelletjes of kijken films. Je weet wel, volwassen dingen. 

“Ongeveer 1 keer per maand gaan we stappen in Amsterdam. Verder ga ik regelmatig naar concerten samen met mijn vriend, die zit in dat wereldje.”


Ook werken en leren bij BouwTalent? Meld je direct aan. Wil je eerst meer informatie? Bel met Martin van den Heuvel op 0653695994 of stuur een e-mail naar info@bouwtalentnoord.nl.Deel dit artikel

Studeren én werken op hbo niveau

Heb je nog vragen? Stel ze via