“Vastgoedontwikkelaar, dat zou voor mij de ideale baan zijn”

We zitten in een vergaderruimte van de Volendamse aannemer HSB. Ik heb net met zijn collega en medestudent Vince Boelhouwer gesproken. Nu ben ik benieuwd waarom Floris van Dam (21) voor een duale hbo-opleiding bouwkunde bij BouwTalent heeft gekozen en wat het hem tot nu toe heeft gebracht.

Eerst doen we een stap terug en vraag ik aan Floris waarom hij voor de bouw heeft gekozen. “Mijn ouders hebben hun eigen huis gebouwd toen ik in de brugklas zat.”  

Het huis werd als houtskelet opgeleverd, de aannemer deed de constructie en de afbouw deden ze zelf. “Samen met mijn pa heb ik de vloeren gelegd en gipsplaten bevestigd. Ik dacht gelijk, dit wil ik ook doen later. De zelfgemaakte trap kraakt, maar dat herinnert ons aan een mooie tijd”.  

Waarom ging je werken en leren bij BouwTalent?

“Ik haalde mijn eindexamen midden in de bouwcrisis. Mijn vader raadde me af om de bouw in te gaan. Terecht. Werk was schaars in die tijd.” 

Floris deed een jaartje ict op het mbo. “Ik vond er niets aan.” 

De bouw klom ondertussen uit een diep dal en Floris besloot zijn droom na te jagen.

“Net voor de zomer van 2019 haalde ik mijn mbo-diploma bouwkunde op het Horizoncollege in Heerhugowaard. Ik deed mijn afstudeerstage bij HSB. Nadat ik was afgestudeerd wilde ik bij HSB blijven werken en tegelijkertijd doorleren.” 

HSB adviseerde Floris om een duale opleiding te doen bij BouwTalent. “Ze vertelden me dat werken en leren veel van je vraagt. Je maakt een stap van mbo naar hbo en je combineert het met werk. Wat extra begeleiding leek me mooi meegenomen. Bovendien waren ze bij HSB zeer positief over BouwTalent. 

“Ik heb 2 collega’s bij HSB die de duale opleiding achter de rug hebben. Zij waren binnen 3 maanden volledig ingewerkt. Mensen die van een voltijd hbo-opleiding bouwkunde komen, doen daar gerust een jaar over. Dat is het grote verschil.

“Werk en school. Het leek mij de ideale combinatie. Ik ben nu ruim een half jaar bezig en het bevalt me uitstekend.”

Hoe balanceer je leren en werken tijdens een duale opleiding?

“We hebben op maandag en dinsdag les bij Hogeschool Windesheim in Almere. Ik woon in Heerhugowaard, dus ik reis 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. Je zit op school van 9:30 uur tot 16:30 uur, dus meestal ben ik rond 18:00 uur thuis. Even eten, daarna huiswerk maken. 

“Ja, het is pittig, maar ik plan mijn huiswerk steeds beter. Zondag kijk ik wat de hoogste prioriteit heeft en ik maak een weekplanning. Soms houd ik de avond vrij en ga ik gamen met vrienden. Dan doe ik wat meer in het weekend. Gewoon flexibel zijn, zonder structuur te verliezen.” 

Floris is uiterst gemotiveerd om zijn ambities waar te maken. “Ik wil mezelf constant verbeteren. Dat past mooi bij een duale opleiding. Voor mij is werken en leren veel meer dan alleen bouwkunde. Uiteindelijk draait het om communicatie. Op kantoor. Op de bouwplaats. Met collega’s, opdrachtgevers en onderaannemers. 

“Je blijft jezelf ontwikkelen bij BouwTalent, met het DISC-model bijvoorbeeld.”

Wat vind je van het coaching programma op basis van het DISC-model?

“Je leert veel over jezelf en over het gedrag van anderen. Ik had al zelfkennis en ik was me bewust van mijn kwaliteiten en verbeterpunten. Nu heb ik mezelf nóg beter leren kennen.”

Elke eerstejaarsstudent bij BouwTalent heeft een begeleider op het leerbedrijf die zelf een DISC-test heeft gedaan. Bovendien volgt elke begeleider een DISC-training bij BouwTalent. Op die manier krijgen ze meer inzicht in het DISC-instrument en zijn ze beter in staat om hun supervisie af te stemmen op de student.

De stagebegeleider van Floris heeft ook een DISC-persoonlijkheidsprofiel. “Handig hoor. We zitten nu meer op 1 lijn en werken efficiënter samen.” 

Wat heb je over jezelf geleerd? 

“Het is beter om werk af te ronden in plaats van alles tegelijk te doen. Klinkt logisch, maar voor mij is het een openbaring. Ik richt me steeds vaker op 1 taak en ik ga door totdat het af is. Het is nu rustiger in mijn hoofd.” 

Hoe ervaar je de persoonlijke begeleiding vanuit BouwTalent?

“Ik ben zeker tevreden met de begeleiding door Frank Hageman. We hebben regelmatig contact via de mail. Laatst was hij langsgekomen bij HSB en bespraken we een studieopdracht. Hij gaf nuttige feedback waardoor ik een beter verslag op school kon inleveren.

“Frank helpt je om het meeste uit je studie te halen en optimaal te functioneren op je leerbedrijf. Als jij problemen hebt op het werk, bijvoorbeeld doordat je werkzaamheden niet aansluiten bij het curriculum van de studie, dan zoekt hij een oplossing. Hij regelt voor elke student een passende werkplek.

“BouwTalent heeft me het vertrouwen gegeven in de overstap van het mbo naar het hbo. Het verschil is echt groot. Frank houdt in de gaten of alles lekker loopt op je studie en op het werk. Dat geeft mij rust.”

Waarom?

“Nou, als iets fout zou gaan op het werk, dan weet ik dat ik bij hun terecht kan. De hogeschool doet niets. Da’s jouw pakkie-an. Stel, je wilt overstappen naar een ander leerbedrijf. Probeer dat maar eens zonder BouwTalent, terwijl je studie gewoon doorgaat. Lastig hoor.”

Wat is je favoriete studievak?

“Projectmanagement vind ik het meest interessant. Mijn vader is projectmanager in de ict-branche, dus indirect leer ik allerlei dingen over zijn functie. Maar goed, dat terzijde. 

“Voor dit vak werk ik nu samen met medestudenten aan een plan van aanpak voor een fictief bouwproject, en de leraar is onze opdrachtgever. Hij is de klant.

“We hebben de rollen verdeeld, ieder heeft zijn eigen taak. De een is projectleider en de ander constructeur. Het plan van aanpak is voor de werkvoorbereiding van een project dat gebaseerd is op de realiteit. De 14 woningen zijn nooit gerealiseerd, want het project viel te water tijdens de crisis.”

Wat doe je bij HSB?

“Ik begin rond 7:30 uur ’s ochtends en stop op zijn vroegst om 16:15 uur. Op woensdag check ik eerst mijn e-mail en daarna loop ik meestal even langs mijn begeleider voor een update. 

“Met een kop koffie ga ik vervolgens verder met mijn werkzaamheden van de week ervoor. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een bouwtekening controleren.

“In de werkvoorbereiding voer je veel controlerende werkzaamheden uit. Tekeningen, materiaal, contracten. Je zorgt dat alles goed is geregeld en op tijd buiten klaar staat. De spullen zijn op locatie en de bouwvakkers weten wat ze moeten doen. 

Tijd is geld?

“Absoluut, vooral op de bouwplaats. De keet en de hijskraan staan er. Bouwvakkers lopen rond. Als zij geen werk hebben, omdat de voorbereiding niet op orde is, dan kost het klauwen met geld. Je hebt een belangrijke functie.”

Je zit nu op kantoor. Ga je nog naar buiten?

“Ja, binnen voorbereiden. Buiten uitvoeren. Dat is het handigst. De stukken die je op papier en op het beeldscherm hebt gecontroleerd veranderen in de werkelijkheid. Je ziet hoe de theorie uitpakt in de praktijk. In mijn geval is dat een nieuwbouwwijk met 39 woningen. Rijtjeshuizen, vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen.“

Welke kwaliteiten en eigenschappen helpen jou om met plezier in de bouw te werken?

Het is stil. Floris denkt even na voordat hij de volgende eigenschappen opnoemt:

  • wilskracht
  • doorzettingsvermogen
  • geduld

“Ik ben echt een doorzetter. Bovendien neem ik de tijd voor het werk. Ik probeer van elke activiteit te leren.” 

Leergierig dus? 

“Ja, verder kan ik goed met mensen opschieten.”

Je lijkt vastberaden en doelgericht, klopt dat?

Inderdaad, maar ja, bij activiteiten waarvan het doel me niet duidelijk is, kan ik mijn motivatie verliezen. Da’s iets waar ik aan moet werken. Verder wil ik beter leren plannen en communiceren.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Uiteindelijk wil ik zelf de mogelijkheden van een stuk grond benutten. Het lijkt me gaaf om projectontwikkelaar te zijn. Dat zou voor mij de ideale baan zijn. Even kijken hoe ik dat voor elkaar krijg. Na het hbo wil ik in ieder geval eerst de uitvoering in om door te groeien naar projectleider en zo uiteindelijk in de vastgoedontwikkeling terecht te komen. 

Heb je nog vrije tijd?

“Jazeker, ik ga graag langs bij vrienden om te gamen. In de zomer gaan we naar buiten en pakken we een terrasje in de stad.”


Ook werken en leren bij BouwTalent? Meld je direct aan. Wil je eerst meer informatie? Bel met Martin van den Heuvel op 0653695994 of stuur een e-mail naar info@bouwtalentnoord.nl.Deel dit artikel

Studeren én werken op hbo niveau

Heb je nog vragen? Stel ze via