Werken en leren op een bouwplaats

Wonen, studeren en werken; dat doet Robin de Vrij (21) allemaal in Almere en Diemen. De keuze voor de bouw is volgens Robin simpel te verklaren: “Ik vind het super leuk om te zien hoe iets van het begin tot het einde wordt opgebouwd en dit ga ik met de tijd steeds interessanter vinden.”

In september begon ook het nieuwe schooljaar voor Robin, maar door de coronacrisis was het wat iets lastiger om gelijk bij een geschikte leerwerkplek te beginnen. Gelukkig kon hij met de hulp van Bouwtalent in november bij bouwbedrijf Koopmans aan de slag. En in de tussentijd heeft Robin allesbehalve stilgezeten. “De eerste periode heb ik het missen van een werkplek opgelost door aparte leerwerkplekopdrachten te maken. Ik heb bijvoorbeeld een paar mensen van mijn oude stagebedrijf geïnterviewd.”

Leerwerkplek

In zijn zoektocht naar een geschikte leerwerkplek was Robin niet veeleisend. Een plek op zowel een bouwplaats als gewoon op kantoor waren voor hem allebei prima geweest. Maar omdat op een bouwplaats werken toch wel een klein streepje voor had, was hij uiteindelijk heel blij om te horen dat hij bij Koopmans stage mocht lopen. “Ik vind het leuk om er echt op uit te gaan, op de bouwplaats aanwezig te zijn en dingen te doen.” Robin werkt voor Koopmans mee bij een nieuwbouwproject in Almere Duin. Hij loopt mee bij uitvoering en werkvoorbereiding, vertelt hij. “De afgelopen tijd ben ik bezig geweest met vooropnames van de appartementen. Zo heb ik ze gecontroleerd op de kwaliteit van het spuitwerk, heb ik gekeken of er gaten in de vloeren zitten en of de leidingen wel goed doorlopen.”

Naast deze werkzaamheden, houdt hij ook de planningen bij van een van de woontorens en is hij druk met nog wat kleinere klusjes zoals berekeningen maken of opmetingen doen op de bouwplaats. Genoeg te doen dus, maar Robin doet het met veel plezier. En als hij er even niet uitkomt qua planning met school en werk zijn er genoeg personen waarbij hij aan de bel kan trekken. Zoals toen hij laatst voor school constructieberekeningen moest maken. “Met mijn schoolopdrachten kan ik vaak ook terecht bij collega’s op de werkvloer. De voorbereiders op mijn werk konden mij bijvoorbeeld laatst goed helpen met vragen over die constructieberekeningen. Omdat zij natuurlijk al jaren in het vak zitten, hebben zij daar veel verstand van.”

Klaarstomen

Naast het fijne contact met collega’s op zijn leerwerkplek, verloopt het contact met Bouwtalent ook goed, vertelt Robin. Zijn begeleider vanuit Bouwtalent komt om de zes weken op de koffie om te kijken hoe het gaat.

Tijdens de Summerschool voorafgaand aan het schooljaar werd Robin samen met de andere studenten klaargestoomd om het jaar goed te beginnen. Zo kregen ze een opfriscursus voor wiskunde en mechanica en heeft hij aan het einde van de week zijn VCA VOL diploma behaald. Met dit diploma tonen mensen in de bouw aan dat ze weten hoe zijzelf en andere medewerkers op een veilige manier hun werkzaamheden dienen uit te voeren. “Mensen die van de havo kwamen hebben sowieso nog nooit mechanica gehad, maar voor de meeste mbo’ers was het ook weer een tijd geleden. Dus het was fijn om weer even na te lopen hoe alles ook alweer zat.”


Modelleren kan je leren

Een van zijn grootste passies in de bouw is modelleren, vertelt Robin met veel enthousiasme. “Hier heb je verschillende computerprogramma’s voor, zoals bijvoorbeeld Archicad of SketchUp, waarmee je in 3D een ontwerp van een gebouw maakt. Door dit te doen, kan je een goede inschatting maken van hoeveel de bouw ongeveer gaat kosten.” Hier is hij momenteel met zijn studie veel mee bezig. Daarnaast krijgt hij ook les over zaken als bouwmanagement en regelgeving. “Deze studie geeft een verdieping op wat ik tijdens mijn mbo-opleiding heb geleerd. Ik leer nu meer over de regels waar een gebouw allemaal aan moet voldoen, zoals waar bijvoorbeeld de vluchtroutes of de rookmelders moeten komen of hoe hoog iets mag zijn.”

Wat Robin verder nog allemaal wil gaan leren of doen in de bouw, dat weet hij nog niet. Eerst nog maar even deze opleiding afmaken. Daarna kijkt hij wel verder. “Misschien ga ik wel verder studeren, door voor mijn hbo-diploma. Maar voorlopig vind ik het leuk om meer te leren over modelleren en meer achtergrondkennis over de bouw op te doen.”Deel dit artikel

Studeren én werken op hbo niveau

Heb je nog vragen? Stel ze via