Vooropleiding HBO Bouwkunde

Het is belangrijk dat je voldoende theoretische en praktische kennis hebt van de bouw, voordat je aan een HBO opleiding Bouwkunde gaat beginnen. Wij merken dat jongeren, die zich hebben ingeschreven voor deze opleiding, zonder deze voorkennis, vaak al voor de kerstvakantie hun opleiding tussentijds beëindigen. Veel studenten vinden het allemaal te theoretisch en missen de aansluiting door gebrek aan ervaring. De éénjarige Vooropleiding HBO Bouwkunde biedt de oplossing voor dit probleem, zij laat studenten zien wat er nog meer te doen is in de bouw en opent deuren die mogelijk over het hoofd werden gezien. Want de bouw biedt heel veel prachtige perspectieven.

Tijdens de éénjarige Vooropleiding HBO Bouwkunde ga je studeren en stage lopen, zodat hetgeen je leert direct in de praktijk kan worden toegepast en omgekeerd.

10 redenen om te kiezen voor de éénjarige Vooropleiding HBO Bouwkunde

  1. Het is een duale opleiding d.w.z. per week ga je 4 dagen aan het werk bij een bouwbedrijf en 1 dag naar school;
  2. De stage wordt gevolgd bij een erkend bouwbedrijf (lid van Bouwend Nederland) bij jou in de regio;
  3. BouwTalent gaat jou intensief begeleiden tijdens de opleiding;
  4. Je ontvangt een hoge stagevergoeding;
  5. Je behaalt het theoriediploma Techniek B&U, afgegeven door de KOB, met verschillende doorstroommogelijkheden;
  6. Je behaalt het diploma VOL-VCA dat 10 jaar geldig is;
  7. Er zijn volop doorstroommogelijkheden naar duale of voltijdse HBO opleidingen;
  8. Voordat je op stage gaat volg je praktijklessen in de werkplaats van Bouwmensen, zodat je goed op de praktijk bent voorbereid; 
  9. Door het volgen van de Summerschool krijg je extra aandacht voor de vakken Wiskunde en Mechanica;
  10. De hele opleiding is gratis!, dus je betaalt geen schoolgeld of collegegeld bij BouwTalent.

Duale opleiding


Niet iedereen wil 5 dagen per week naar school, na het behalen van het diploma van de middelbare school. Voor hen geldt dat werken én leren de beste oplossing is om verder te studeren. BouwTalent en haar aangesloten bouwbedrijven weten dit maar al te goed en spelen hier juist op in. Voor de noodzakelijke theorie hoef je maar 1 dag per week naar school en de overige 4 dagen werk je bij een bouwbedrijf. 

Regionale leerbedrijven

BouwTalent plaatst jou bij een bouwbedrijf in de buurt waar jij woont. Dit bouwbedrijf is lid van Bouwend Nederland en heeft ook erkende leermeesters en/of praktijkbegeleiders in dienst. Zij weten dus hoe je een stagiaire moet begeleiden. Mocht je zelf een bouwbedrijf weten waar je stage kunt lopen dan kun je dat melden. Wij gaan dan bekijken of dit ook een goed leerbedrijf is voor jou.

Begeleiding via BouwTalent

De trajectbegeleider zoekt samen met jou naar een passend leerbedrijf bij jou in de buurt. Hierna komt hij jou regelmatig op het werk bezoeken en maakt hij met jou en het leerbedrijf nadere afspraken over het vervolg van jouw opleiding. Indien nodig herplaatst hij jou bij een ander bouwbedrijf maar uit de praktijk blijkt dat dit slechts incidenteel voorkomt.

Stagevergoeding

BouwTalent betaalt jou een hoge stagevergoeding omdat wij van mening zijn dat de opleiding jou veel energie en tijd kost. Veel tijd voor bijbaantjes heb je dus niet. Het huiswerk maken voor de theorie kan op de schooldag zodat je voldoende ruimte hebt om te kunnen sporten en om met vrienden te kunnen afspreken.

Diploma Techniek

De KOB staat in de bouw bekend als de opleider voor de bouwnijverheid. Heb je het diploma Techniek B&U behaald dan kun je alle kanten op in de bouw. Zelfs het Vakdiploma Aannemer, waarmee je een eigen bouwbedrijf kunt gaan starten, is dan een optie dat binnen jouw bereik is gekomen. (zie ook: www.kob.nl)

VOL VCA

Het VCA diploma is voorwaardelijk in de bouw. Het gaat in dit geval over de veiligheid die in acht moet worden genomen als je in de bouw werkt. De cursus VOL VCA is er voor medewerkers die leiding geven aan medewerkers bij een bouwbedrijf. BouwTalent gaat er vanuit dat jij over een paar jaar ook een leidinggevende taak moet kunnen vervullen. Vandaar dat jij de cursus VOL VCA krijgt aangeboden.

Doorstroommogelijkheden

Tijdens de opleiding van BouwTalent laten we je kennismaken met diverse functies in de bouw én de vervolgopleidingen die je hiervoor nodig hebt. We gaan dus op excursie naar bouwprojecten, organiseren workshops en nodigen vertegenwoordigers uit van verschillende vervolgopleidingen. Uiteraard zullen we jouw wensen bij het maken van de planning van deze beroepsoriëntatie meenemen.

Praktijklessen

Werken in de bouw is interessant maar weet je ook wat het betekent om in de bouw te werken? Voorafgaand aan jouw stageperiode laten we jou kennismaken met allerlei werkzaamheden die in de bouw voorkomen. Dat doen we in de werkplaats van Bouwmensen. Je gaat dus concreet timmeren, je leert diverse gereedschappen hanteren en bijvoorbeeld bouwtekeningen lezen en maken.

Summerschool

Het HBO vraagt een goed niveau op het gebied van wiskunde en mechanica om de opleiding te kunnen volgen. Hier helpt BouwTalent je mee door het organiseren van een Summerschool. Wiskunde gaan we opfrissen en daar waar nodig bijspijkeren. Mechanica gaan we alvast introduceren zodat je niet overvallen wordt op het moment dat je doorstroomt naar het HBO.

Gratis opleiding

De bouwnijverheid staat de komende jaren te springen om goed opgeleid personeel en daar willen ze ook geld voor vrij maken. Dat is de belangrijkste reden dat BouwTalent en haar aangesloten bouwbedrijven jou de opleiding gratis willen aanbieden. Uiteraard moet je hiervoor het nodige doen maar wij zijn blij met een ieder die de interesse toont en de energie kan vrijmaken om een carrière in de bouw te gaan starten.

Studeren én werken op hbo niveau

Heb je nog vragen? Stel ze via