Klaarstomen voor de duale Ad-opleiding
Stilzitten, daar is Jens Barsingerhorn (18) niet zo van. Toen hij na het behalen van zijn vmbo-diploma zulke goede cijfers bleek te hebben, koos hij ervoor om door te gaan voor zijn havo-diploma. Na het behalen hiervan, schreef hij zich in voor de studie Bouwkunde. In eerste instantie voor de duale Ad-opleiding, maar op advies van Bouwtalent start hij met de duale pre-Ad-opleiding Bouwkunde. “De meeste studenten hebben een mbo-opleiding bouwkunde gevolgd, maar omdat ik havo heb gedaan was het voor mij beter om eerst de vooropleiding te doen.”
Tijdens deze pre-Ad-opleiding Bouwkunde legt hij een goede basis en wordt Jens een jaar lang klaargestoomd voor de duale opleiding Bouwkunde. In dit jaar wordt studie met stage afgewisseld. Op deze manier kunnen studenten de opgedane kennis direct toepassen in de praktijk, en andersom. In het geval van Jens gaat hij op maandag naar school en loopt hij de rest van de week stage. “Ik loop stage bij Bouwbedrijf Kakes-deurwaarder. Dit is een bouwbedrijf dat relatief wat kleinere klussen aanneemt, zoals het verbouwen van een rijtjeswoning of vrijstaand huis. Dus geen verzameling aan hoogbouwprojecten.”
Timmeren leer je niet uit een boek
Bij zijn stagebedrijf loopt hij mee met een uitvoerder, waar hij naast timmer- en montagewerkzaamheden ook taken uitvoert waarbij hij bijvoorbeeld moet berekenen hoeveel beton er in een nieuwe vloer moet worden gestort. “Het is heel variërend wat ik allemaal doe. Ik heb het erg naar mijn zin, want ik werk namelijk met leuke mensen en ben echt iets aan het doen. Als ik bijvoorbeeld een betonberekening heb gemaakt en het beton wordt gestort en ik zie dat de berekening klopt, omdat de fundering overal even vol zit, geeft dat echt voldoening van je werk.”
Naast zijn stagebegeleider krijgt hij op zijn werkplek ook ondersteuning van de timmerlieden die op de werkplaats aanwezig zijn. “Als ik aan het timmeren ben en ik snap iets niet, dan leggen die jongens mij dit uit.” Al werkend spijkert hij zo zijn kennis bij over het timmervak. De afwisseling tussen werken en studeren is iets wat Jens dan ook meer dan aantrok in deze opleiding. “Timmeren leer je namelijk niet uit een boek en vijf dagen in de week naar school gaan zag ik niet zitten. Ik vind het leuk om te leren uit boeken, maar vier jaar lang elke dag naar school leek me geen goed idee. Ik wilde dit liever gedoceerd doen. Naast in de boeken duiken, ook gewoon lekker aan het werk. “

De juiste keuze
Via een dorpsgenoot werd Jens getipt voor de duale opleiding Bouwkunde aan het Windesheim in Almere. Hij besloot toen om naar de open dag te gaan en raakte daar in gesprek met iemand van Bouwtalent. “Hij adviseerde mij om eerst de vooropleiding te doen. De meeste studenten hebben namelijk een mbo-opleiding bouwkunde gevolgd, maar omdat ik havo heb gedaan, miste ik veel basiskennis. Die kon ik tijdens de vooropleiding opdoen. Eerst twijfelde ik hierover, omdat ik voor mijn gevoel een stap terug moest doen, maar sinds ik de vooropleiding aan het volgen ben, weet ik dat het de juiste keuze is geweest.”
Eens in de twee maanden komt zijn begeleider vanuit Bouwtalent langs op zijn werkplek. “Die gesprekken verlopen bij mij altijd wel goed. Tijdens zo’n gesprek vraagt mijn begeleider vaak hoe het gaat, of ik nog vragen heb, of mijn stagebegeleider nog wat aan te merken heeft en of ik mijn huiswerk doe.” Als het bijvoorbeeld niet lekker zou lopen op zijn werkplek kan hij dat ook aangeven bij Bouwtalent, vertelt Jens. “Zij gaan dan voor mij in gesprek met het bedrijf. Om bijvoorbeeld aan te geven dat ik teveel op een vakgebied zit en ook andere dingen moet leren. Als het uiteindelijk toch geen goede werkplek blijkt, gaan zij op zoek naar iets anders voor mij.”
Theorie en praktijk
Door de corona crisis kon Jens een lange tijd geen fysieke lessen volgen, maar sinds kort gaat hij elke maandag weer naar school. “Online wordt het ook heel goed uitgelegd, maar ik vind het op die manier wel een stuk moeilijker. Ik kan mij thuis niet zo goed concentreren, dus ik ben blij dat ik weer echt naar school mag.” Tijdens zijn eenjarige vooropleiding leert Jens stap voor stap hoe de indeling van een bouwplaats eruit ziet. “Aan het begin van het jaar krijg je een boek met daarin acht onderdelen, zoals bijvoorbeeld bouwindeling, fundering, betonwerk en vloeren. Over al deze onderwerpen moet je een verslag maken, want als het goed is kom je deze onderdelen tegen op je stageplek. In dat verslag laat je zien hoe jij dat onderdeel hebt aangepakt, dus je vertelt welk gereedschap je hebt gebruikt en hoe het is gegaan.”
Door theorie met de praktijk af te wisselen, leert Jens ook nog eens een stuk sneller, vertelt hij. “Veel van wat je in de praktijk doet, kom je daarna tegen in je theorieboek. Of andersom. En dan ga je verbanden leggen. Dat gaat veel sneller dan wanneer je alleen iets van een papiertje leest en er verder niks mee doet.” Na dit klaar-stoom-jaar hoopt Jens te starten met zijn duale Ad-opleiding en uiteindelijk zijn hbo-diploma Bouwkunde te behalen. “Ik hoop bij die opleiding beter te worden in tekenen, zodat ik dit kan gebruiken op de bouwplaats. Waar ik uiteindelijk ga werken dat zie ik na die opleiding wel weer.”
