Praktisch Bouwmanagement

De opleiding Praktisch Bouwmanagement is een driejarige BBL 3 opleiding, die zorgt dat je over voldoende kennis, vaardigheden, inzicht en ervaring gaat beschikken om als vakkracht mee te werken in de bouw. Met daarnaast ieder jaar een module bouwmanagement van de KOB (kader opleidingen bouwbedrijf) waarbij je in de theorie opgeleid wordt voor functies als werkvoorbereider of uitvoerder en in de praktijk kennis maakt met de inhoud van deze functies.


Het diploma BBL 3 staat in de bouw voor vakmanschap en de KOB opleiding sluit je af met een certificaat Bouwmanagement, dat is een erkend diploma in de bouw op niveau 4+. De inhoud van de opleidingen kun je vinden onder het kopje opleidingen. Deze gecombineerde opleiding bestaat uit vier dagen in de week werken bij een bouwbedrijf (salaris volgens de cao bouw en infra) en één dag theorie in de week.

Toelatingseisen

Je moet minimaal over een Havo diploma met wiskunde beschikken om te mogen starten. Je start met de BBL opleiding en als na de eerste paar maanden blijkt dat je beschikt over het gewenste niveau en werkhouding, mag je na een paar maanden mag je starten met de eerste KOB module.

Studielast

Normaal is er één dag school per week voor het BBL deel, maar omdat dit een combinatie van twee opleidingen is, zal je week een dag BBL theorie volgen en de andere lesdagen een KOB module volgen.

Je kunt echter vrijstellingen krijgen voor Nederlands en rekenen als je recent je Havo diploma behaald hebt en je kunt naast de tweewekelijkse lesdag ook een avond thuis werken. Voor de KOB module volg je tweewekelijks een lesdag van 9.00 tot 15.00 uur, dat maakt dat je dit makkelijk met het openbaar vervoer kunt bereiken. Daarnaast zul je thuis ook opdrachten moeten maken. Dit vraagt een avond huiswerk per week.

Kosten

Voor het BBL gedeelte moet je als je 18 jaar of ouder bent, schoolgeld betalen en wat administratiekosten. De lesstof voor de BBL opleiding wordt door de bedrijfstak bouw betaald en daarnaast zorgt Bouwmensen als werkgever. Voor het KOB gedeelte wordt een deel betaald door de bedrijfstak bouw, een deel door BouwTalent en een deel door de inlenende bouwbedrijven. De modules van de KOB die je gedurende de drie jaar van de opleiding zult volgen, kosten € 3.000,= per jaar. Als je voortijdig stopt met de opleiding, dan zul je hier een deel van moeten betalen, dit zal waarschijnlijk tussen de € 1000,= en € 1500,= kosten.

Studeren én werken op hbo niveau

Heb je nog vragen? Stel ze via